Пчелен прашец

Хранителни и лечебни свойства на пчелния прашец

Събираният от пчелите пчелен прашец от цветовете на растенията е особено богат на белтъчни вещества (аминокиселини, пептони и глобулини) захари, мазнини, витамини (A, B1, B2, B5, B6, C, PP, E, D), биотин, рутин, пантотенова киселина фолиева киселина). Също така и на минерални вещества, микроелементи, различни ферменти, органични киселини, растежни вещества и хормони. Чието съдържание е в зависимост от растенията, от които произхожда. Поради това, че тези са лесно усвоими от човешкия организъм, през последните годни се проявява все по-голям интерес към пчелния цветен прашец като лечебно-диетичен продукт.

Като биостимулант, той влияе благоприятно върху растежа и обменните процеси в организма. При анемични деца, както и при тежко боледували и при стари хора употребата му води до подобряване на апетита, увеличаване на хемоглобина и бодрост. Той регулира функцията на стомаха и червата и има благоприятно действие при:

  • хроничен запек и диарии;
  • колити;
  • гастрит;
  • язвена болест;

Също при заболяване на простатната железа, чернодробни и бъбречни заболявания и базедова болест. Според Лави (1960г.) някои видове прашец проявяват силно антибиотично действие. Добри резултати са получени и при лечение на високо кръвно налягане, както и при смущение в нервната и ендокринната система.

Екстракт от цветен прашец се използва за приготвяне на крем, който действа благотворно на кожата на човека.

Препоръчителен прием

Количеството пчелен цветен прашец при употреба от възрастен човек е по 1 супена лъжица (15—20 г) два пъти дневно, а за деца по чаена лъжичка (8—10 г) 2 пъти дневно. Взема се по време на яденето заедно с десерта или се смесва с мед или захар. Прилага се от 1 до няколко месеца в зависимост от нуждата.

В Румъния се приготвят таблетки от прашец, смесен със захар или млечице, които се предлагат под названието „Поленапин” и „Поленовитал”.

Напоследък в някои страни прашецът се предлага фино смлян, в каквато форма той по-добре се усвоява от организма. У нас изсушеният прашец се предлага в запечатани полиетиленови торбички.

Колкото по-стар е прашецът, толкова повече губи от своята хранителност. При съхранение във влажно помещение поради хигроскопичността си лесно вкисва и става опасен за здравето. Опасен е и когато е събиран от растения, третирани с инсектициди и други отровни препарати.