Медолечение и лечебно приложение на меда

Известно е от най-дребни времена на много народи, в т. ч. и на нашия. Съществуват множество писмени паметници от Египет, Китай, Индия, древна Гърция, и др., в които наред с възхвалата на ценните хранително-диетични качества на меда сe описва и използването му за лечебни цели. Още древните лечители Хипократ, Гален, Аристотел, Плинкий, Авицена и др. са практикували медолечение с пчелен мед.

Съвременната медицина, изучавайки богатия опит на народната медицина и въз основа на експерименти и клинични проучвания особено през последните години, разкрива все по широки възможности за лечебното му приложение.

Антимикробно действие на пчелният мед

Установено е, че личебните свойства на меда се обуславят не само неговите хранително-диетични качества, но и от антимикробното му действие, както и от противовъзпалително, антиалергично повишаващо защитните сили на организма действие. В зависимост от заболяването и целите на лечението се разработиха и изпитаха най-резултатните начини на медотерапията.

Освен вътрешно (през устата) или външно (намазване, промивка, компреси, бани и пр.) медът при някои заболявания се прилага много ефикасно и чрез инхалация (аерозолно ) и електрофореза. За лечебна цел трябва да се използва само чист натурален мед с напълно запазени естествени качества независимо дали е течен или кристализирал.

Помага при стомашно-чревни заболявания

Медът действа много благотворно при стомашно-чревни заболявания. Той нормализира киселинността на стомашния сок и намалява дразненето на нервните окончания в лигавицата на стомаха.

От наблюдения в СССР и у нас е установено, че при прилагане на медоличение при язвена болест на стомаха и на дванадесетопръстника, както и при гастрит. Състоянието на болните се подобрява значително повече в сравнение с лекуването по обикновените начини, като страданието напълно или до голяма степен изчезва.

Медолечението при тези заболявания продължава 1-2 месеца, като дневната дажба за възрастен човек е 100-150 г разтворен в вода. Взима се на 3 порции – сутрин и вечер по 30-40 г (една супена лъжица) и на обед по 40-50 г. Ако болестта се придружава с повишена секреция и висока киселинност на стомашния сок, медът трябва да се взема разтворен в топла вода 1-2 часа преди закуска и обед и 3 часа след вечеря. При понижена секреция и киселинност той се взима 10-15 мин преди храненето разтворен в студена вода, като по този начин предизвиква засилване на секреторната дейност на стомаха и повишава апетита.

Медът нормализира перисталтиката на червата при колити, като премахва запека и действа благотворно на хемороидни заболявания.

Медът зарежда гликогена в черния дроб и подобрява функционалността му

Благодарение на богатото си съдържание на гроздена и обошна захар, както и на минерални вещества, киселини, витамини, ферменти и пр. медът осигурява запасите от гликоген в черния дроб. Същевременно активизира обменните му процеси и засилва неговите важни функции, включително и ролята му на филтър, обезвреждаш токсичните вещества.

Затова медолечението се отразява благоприятно при страдащите от чернодробни и жлъчните заболявания:

 • Хепатит,
 • Камъни в жлъчния мехур,
 • Възпаление на жлъчните пътища и др

Медолечението се препоръчва и при бъбречни заболявания, тъй като подобрява диупезата, отделителната функция на бъбреците и регулира нарушеното осмотично налягане между кръвта и тъканите (при нефрит).

Помага при трудно заздравяващи рани

Широко известно в народната и научната медицина е използването на меда в чисто състояние или под формата на разни мехлеми при трудно заздравяващи рани:

 • инфектирани,
 • гнойни,
 • изгаряния,
 • както и при циреи,
 • кожни заболявания,
 • трофични язви,
 • вяло гранулиращи рани.

В това отношение твърде популярна е сместа от мед и рибено масло или 80% мед и 20% свинска мас и дъвка. Приложени към раната, наред с антимикробното действие медът предизвиква усилено отделяне на секрети и лимфна течност, от което раната се промива и се стимулира нейното по-бързо заздравяване.

При рани на лигавицата на устната кухина и венците много добре действа изплакването на устата с мед, разтворен в вода.

Сърдечни заболявания

От множество наблюдения в чужбина (М. В. Голомб и др.) и у нас (Ст. Младенов) се установява, че прибавянето на 100-140 г мед дневно в продължение на 1-2 месеца към диетата при сърдечни заболявания:

 • миокардит,
 • аритмия,
 • миокардиосклероза,
 • кардиална астма
 • и други

подобрява сърдечната дейност и кръвното налягане, като болките в сърдечната област намаляват и сънят се нормализира.

Успокояващо действие върху нервната система и съня

С голям успех се прилага меда като успокояващо нервната система и сънотворно средство. При неврози и безсъние трябва да се взима сутрин и на обед по 30 г, в чаша топла вода.

Възпаление на очите

Добър резултат дава меда и при лекуване на възпалителни процеси на очите, поражение на роговицата, кератити и пр. Прилага се чрез накапване в очите на 30% разтвор на пречистен мед в дестилирана вода.

Анемия

Подчертано добър ефект има медът, когато се употребява от страдащи от анемия (малокръвие) – както деца, така и възрастни. В това отношение много добри са резултатите при продължителната или редовната употреба на нормално количество мед, от което процентът на хемоглобин в кръвта се повишава, слабостта и умората изчезват и самочувствието и външният вид на оздравяващите се подобряват.

Мляко с мед

Широко приложение в народната и научната медицина намира медолечението при заболяванията на белите дробове. Още в древна Индия вземането на мед с мляко се смятало за най-добро средство при белодробна туберкулоза. Наблюденията на Н. П. Иойриш (1964) в СССР над туберкулозни болни, които ежедневно са поучавали по 100-150 г мед, показват, че кашлицата е намаляла, скоростта на утаяване на червеней кръвни клетки се е намалила, общото състояние на болните се подобрява и теглото им се е увеличило.

Подобрение било констатирано и при страдащи от белодробни абсцеси. Немската и австраийската народна медицина препоръчват да се смеси половин литър мед с две шепи настърган хрян и след престояване няколко дни от тази смес да се вземат по две супени лъжици дневно преди ядене.

Някои народни лечители у нас предписват смес от равни количества (по една кафна чашка) смилени на прах надземни части от червен кантарион, жълт кантарион, бял равнец и шипкови плодове с 250г пчелен мед и 250 г прясно краве масло. Макар медът да не убива причинителя на туберкулозата, лечебният ефект в случая се обяснява с комплексното действие на всички състави на меда, което води до общо укрепване на организма и засилване на неговите имунобиологични защитни сили.

Мед за инхалация

Нашият народ използва меда за инхалация при остри и хронични възпалителни заболявания на горните дихателни пътища, като в гореща вода се разтварят две чаени лъжички мед и парите се вдишват.

През последните години у нас д-р Ст. Младенов въз основа на изследвания върху антимикробното действие на меда приложи с много добър успех медолечението чрез аерозолни инхалации, електрофореза и чрез местно приложение при остра и хронична хрема, синузит, фарингит, ларингит, бронхит, бронхиална астма и др.

Лечение на болести при жените

Успешно се използва медът и при лечението на някои широко разпространени заболявания на гениталните органи при жените – трихомонаден колпит, ирозио на шийката на матката, вагинален и зервикален флуор, салпингит и др.

Козметика

Като козметично средство меда се използва за приготвяне на т. нар. медени маски на лицето, които смекчават, подхранват и тонизират кожата и изглаждат бръчките. У нас козметичната промишленост приготвя специален меден крем за лице “Леман”, както и меден вазелин.

При някои страдания медолечението се комбинира с други медикаментозни или физиотерапевтични средства за получаване на по-добър ефект.